Orthopedische maatsteunzolen


Wandelen, lopen, rechtop staan, sporten… onze voeten krijgen het elke dag zwaar te verduren. Dit kan resulteren in overbelasting van de gewrichten, spieren en pezen van de onderste ledematen, rug, schouders en nek.

Steunzolen kunnen hierbij een laagdrempelige oplossing zijn.

Elke voet is anders en vraagt daarom een individuele aanpak. Bij Orthopedie Brants maken wij enkel maatsteunzolen.

Voorschrift

Indien U tussenkomst wenst van uw ziekenfonds of verzekeringsinstelling voor orthopedische schoenen, heeft U een voorschrift nodig.
Dit voorschrift moet verstrekt worden door een geneesheer- specialist in de orthopedie/traumatologie, algemene heelkunde, reumatologie, neurologie, neuropsychiatrie, fysische geneeskunde en revalidatie of pediatrie. Het voorschrift brengt U samen met een drietal klevers mee bij uw eerste afspraak.
In tegenstelling tot orthopedische schoenen moeten orthopedische steunzolen niet aangevraagd worden bij uw ziekenfonds. Bij tussenkomst van een verzekeringsinstelling moet er wel altijd een aanvraag gebeuren.

Ganganalyse – blauwdruk – gipsname -gipspositief

Tijdens uw eerste afspraak, worden al uw klachten in kaart gebracht. Uw looppatroon wordt geanalyseerd: slijtage van een paar veelvuldig gedragen schoenen wordt gecontroleerd en er wordt een blauwdruk en schuimafdruk van uw voet genomen. Vervolgens gaan we de schuimafdruk volgieten met gips zodat we een kopie van uw voet (gipspositief) verkrijgen. Aan de hand van alle verzamelde gegevens gaan we nu de nodige correcties in het gipspositief schuren.

ganganalyse
opbouw afwerking steunzool

Opbouw – afwerking steunzool

De steunzool wordt nu laag per laag gevormd over het gipspositief. De materiaalkeuze voor de samenstelling van de lagen, is afhankelijk van de pathologie en zal verschillen van persoon tot persoon en het doel waarvoor de steunzolen gebruikt worden.

Uw steunzolen kunnen afgewerkt worden in diverse bekledingsmaterialen:

    • klassiek bekledingsleder
    • chroomvrij
    • antibacterieel
    • ademend
    • slijtvast bekledingsmateriaal
    • enz…

Het gipspositief krijgt U trouwens mee naar huis en kan eventueel, na controle van de voeten, opnieuw hergebruikt worden bij de hernieuwing van de steunzolen.

Aflevering steunzolen

Wij raden steeds aan om steunzolen te combineren met stevige vormvaste schoenen met een uitneembaar voetbed, goede hielomsluiting en bij voorkeur een veter- of velcrosluiting.
U mag altijd schoenen meebrengen naar uw afspraak, zodat we ze samen kunnen controleren op hun geschiktheid.

Controle

Een nieuw paar steunzolen is altijd wennen. Door de toegepaste correcties en aanpassingen kan uw steunzool in het begin onwennig aanvoelen. Daarom is het aangewezen om uw steunzolen rustig in te lopen.
Ondervindt U tijdens de inloopfase problemen dan kan U steeds contact met ons opnemen.

Levertijd

De levertijd voor steunzolen bedraagt ongeveer 1 tot 2 weken